Uyuz Nedir? Belirtileri Nelerdir? Uyuz Tedavisi Nasıl Olur?
uyuz nedir? Neler uyuzu geçirmeye yarar? Olduğu zaman belirtiler nelerdir?
Bulaştığı zaman bir türlü rahat bırakmayan uyuz nedir? Neler uyuzu geçirmeye yarar? Olduğu zaman belirtiler nelerdir? Gibi merak edilen soruları bu yazımızda açık açık anlatacağız. Öncelikle uyuzun ne olduğunu öğrenelim.
Uyuz Nedir?
Kaşıntıya sebep olan bu hastalık genelde köpeklerde kedilerde de görülmektedir. Fakat insana pek geçiş yapmaz. Geçiş yaptığı zamanda ise insan vücudunda yaşamını çok sürdüremez. İnsanlarda görülen ve insandan insana bulaşabilen uyuz sekiz bacaklı akarların derinin dış tabakasına yumurtalarını bırakmasıyla oluşur. Akarların deriye yumurta bırakması sonucu deri alerjik bir tepki verir ve kaşınma başlar. Bununla birlikte döküntülerde görülmektedir. Buna da tıp da uyuz denir.
İnsandan insana bulaşan uyuz yakın temastan dolayı oluşur. Aynı yatağı paylaşmak, ortak havlu kullanımı ve aynı kıyafetleri giymek gibi sebeplerden dolayı bulaş yolu oluşur.
Uyuz Belirtileri Nelerdir?
- Geceleri daha yoğun olmak üzere aşırı kaşıntı,
- Sivilceye benzer çıkıntıların oluşması,
- Kaşımaya bağlı kızarıklıklar ve yaralar,
- Deride uzun çizgiler halinde oyukların görülmesi,
- Kabuklu yara benzeri kabarcıklar oluşmasıdır.
- Oluşumu biraz uzun sürdüğü için başta hastalar farkına varmaz. Başlarda sivrisinek ısırığına benzer olan çıkıntılar yavaş yavaş büyümeye başlar ve bununla birlikte süregelen kaşıntı kendini fark ettirmektedir. Çocuklarda ve yaşlılarda ise kaşıntı daha şiddetlidir.
- Genellikle parmak araları, dirsek, cinsel bölge, el bileği, bel veya göbek çevresi, baş, boyun, yüz, avuç da görülen uyuz vücudun her yerinde olur. Çıplak gözle küçük siyah noktalar gibi görünürler.
Uyuz Tedavisi Nasıl Olur?
Uyuz Nedir? Nasıl Geçer ; Hastalık sadece vücutta bulunan akarları öldüren ilaçlarla geçebilmektedir. Kendi kendiliğine vücudu terk etmezler.
En sık kullanılan uyuz tedavi yöntemi doktorların önerdiği Uyuz kremi ve uyuz losyonu boyundan aşağı vücudun her yerine yedirerek sürmektir. Yaşlı ve çocuklarda eğer yüzde de varsa yüze de sürülmektedir. Bu krem sürüldükten sonra vücutta 8 saat durması gerekir.8 saat sonunda ise yıkanılır.8 saatten fazla durması durumunda ise tahrişler oluşabilir.
Uyuz Tedavisi Bazı durumlarda ise tedavi için hap reçete edilebilir. Kullanılan hap veya Uyuz kremleri veya Losyon deride oluşan alerjik reaksiyon sonucunda kaşıntıyı anında geçirmezler. Geçmesi için biraz sabretmek gerekir. Gerekirse bir hafta sonra tekrardan aynı tedavi uygulanabilir.
Tedaviden sonra hasta çarşaflarını kıyafetlerini havalandırmalıdır. Yine aynı şekilde tüm kullanılan kıyafetler çarşaflar havlular gibi tüm kişisel eşyalar kızgın ütüyle ütülenmelidir.
Uyuzun Doğal Yollarla Tedavisi
Uyuzu Doğal Yollarla Tedavi etmek; içinde Aloe Vera kremleri veya çay ağacı yağı kullanılabilir. Bu yöntemler kaşıntıyı hafifletmektedir. Âmâ tabii ki bunlarında doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir.