Faydalı Bilgiler

Tür Bakımından Sözcük Ne Demek? Sözcük Türleri

Kökünün Türü Bakımından Ne Demek?

Tür Bakımından Sözcük Ne Demek?; Daha önceki yazılarımızda farklı faydalı bilgileri sitemize sizlerle paylaşmıştık. Bu yazımızda ise kısaca Tür Bakımından Sözcük Ne Demek? Sözcük Türleri Nelerdir?; Kökünün Türü Bakımından Ne Demek?, Sözcük Türleri Nelerdir?; gibi merak edilen soruların cevaplarını sizlerle paylaşacağız.

Tür bakımından sözcük ne demek, sözcük türleri nelerdir? Konulara dair bilgi sahibi olmak istiyorsanız; sayfamız sizin için en doğru seçenek olacaktır. O halde yazımızın devamını okumaya ne dersiniz?

Tür Bakımından Sözcük Ne Demek?

Tür bakımından sözcük; cümleler içerisinde geçen zamir ve sıfatlardır. Yani sözcüğün incelenmesi türe göre yapılır.  Sözcük türüne göre incelenir ise kullanılan sözcüğün fiil, edat veya isim olduğu ortaya çıkar.

Kökünün Türü Bakımından Ne Demek?

Bir sözcük inceleneceği zaman ilk olarak köküne bakılır.  Daha sonra ise türü incelenir. Peki, kök Nedir? Kök; bir sözcüğün yalın ve aynı zamanda ufak parçasıdır. Aynı zamanda kelimenin çekim ve yapım ekinden temizlenmiş halidir. Eğer bir sözcüğün kökü isim ise; isim köklü sözcükler, fiil ise, fiil köklü sözcükler olarak adlandırılır.

Sözcük Türleri Nelerdir?

Sözcük türleri iki çeşittir. İzin verirseniz şimdi sizlere açıklayalım. İşte sözcük türleri aşağıdaki gibidir

İsim soylu sözcükler

İsim soylu sözcükler 7 ye ayrılır. Bunlar şu şekildedir;

Tur Bakimindan Sozcuk Ne Demek
Tur Bakimindan Sozcuk Ne Demek

Ünlem:  öfke, heyecan, sevinç, acıma ve korkma gibi duydu düşünceleri belirleyen sözcüklerdir.  Bunun yanı sıra emir verileceği zaman ve seslenileceği esnada da sıklıkla kullanılmaktadır. Bazı zamanlar doğada bulunan sesleri yansıtmak içinde ünlemler kullanılmaktadır.

Bağlaç: adından da anlaşılacağı gibi bağlaç; sözcükleri sırası ile birbirine bağlamaktadır. Mademki, oysaki bile, de, fakat ancak ile ve bağlaçtır.

Edat: edatların hiçbir şekilde kendi başlarına herhangi bir anlamı olmaz. Cümle içerisinde kullanılır.  Kadar, göre, sanki gibi birer edattır.

Zarf: zarflar eylemleri belirleyen sözcüklere denilmektedir. Soru, miktar, yer yön, zaman ve durum olmak üzere 5 çeşide ayrılmaktadırlar.

Zamir: isimlerin yerini tutan sözcüklere zamir denilir.

Sıfat: isimleri belirten ve aynı zamanda niteleyen her sözcüğe sıfat denir. Peki, kaç çeşit sıfat vardır. Sıfatlar 2 çeşittir. Bunlar belirtme ve niteleme sıfatlarıdır.

İsim: kavramları, varlıkları ve adları kapsayan sözcüklere isim denir.  Özel ve cins ad olmak üzere 2 çeşide ayrılmaktadır.

Fiil soylu sözcükler

Fiil soylu sözcükler 2 ye ayrılır. Bunlar şu şekildedir;

  • Fiilimsiler
  • Fiiller

Samet YALÇIN

GNCBilgi.com'un ilk ve yönetici yazarı olan GNC Bilgi adlı yazar, GNCBilgi.com içerisindeki tüm kategorilerde içerik oluşturmakla beraber tüm site yönetiminden sorumludur.GNCBilgi, birden fazla kategoride doğru, tarafsız ve nesnel bilgiyi son ziyaretçiye ulaştırabilmek için çaba sarf eder. GNCBilgi'nin ilk ve tüm yetkiye sahip olan GNC Bilgi adlı yazarıysa GNCBilgi.com içerisindeki tüm kategorilerde en nesnel, özgün ve doğru bilgiyi aktarmakla görevlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir