Teknoloji Çağında Çevrimiçi Gizlilik ve Güvenliği Nasıl Sağlarsınız? 7 Adımda Güvenli İnternet Kullanımı
Teknolojinin yaygınlaşmasıyla beraber, internet kullanıcılarının sayısı her geçen gün artmakta. Bu yaygınlaşmanın yararlarını görmenin yanı sıra, bazı risklere de maruz kalmaktayız. Teknolojik gelişmeler hayatın çoğu alanında bizlere kolaylık sağlasa da, dijital çağın getirdiği tehlikeler de mevcut.
Çevrimiçiyken trojan, malware, keylogger gibi zararlı yazılımların yanı sıra; kişisel bilgiler, kredi kartları ya da önem derecesi yüksek şifreleri ele geçirmeye çalışan hackerlarla görünmeyen bir savaş içerisindeyiz. Bu gibi tehditlere karşı, çevrimiçi iken kendimizi korumak adına takip etmemiz gereken bazı adımlar vardır. İnternet kullanırken kimliğinizi ve önemli bilgileri korumak adına yapmanız gerekenleri 7 adımda sizler için toparladık.
1- VPN Kullanın ve Çevrimiçi Güvenliğinizi Sağlayın
Teknolojinin yaygınlaşmasıyla beraber artık İnternet herkesin ulaşabileceği bir hale gelmiştir. Bilgisayarlarımız, akıllı telefonlarımız ve tabletlerimizle günün her anında çevrimiçiyiz. Tüm işlerimizi İnternet üzerinden hallediyoruz. Hal böyle olunca çevrimiçi takip edilme ihtimalleri ve riskleri her zamankinden daha fazla ve tehlikeli.
Çevrimiçi güvenliğinizi sağlamak için en kolay ve en etkili yöntemlerden biri Windows 10 VPN kullanmaktır. İnternet sağlayıcıları (ISS) çevrimiçi tüm aktivitelerinizi izlemektedir. Bundan kurtulmak için gizli sekme vpn gibi bir yazılım kullanabilirsiniz. Sanal Özel Ağ anlamına gelen VPN, dijital gizliliğinizi koruyacaktır.
2- Virüs Koruması ve Anti-Malware Yazılımlar Kullanın
Bir önceki maddede açıkladığımız vpnındır PC olayını çevrimiçi güvenliğinizi korumak için kullanabilirsiniz. Bu güvenliğinizi arttırmak için yapacağınız bir diğer önemli adım ise anti virüs ve anti malware yazılımları kullanmaktır.
Bu tarz programlar aylık ve yıllık aboneliklerle satılabildiği gibi, kullandığınız işletim sistemine bağlı olarak (örn: Windows Defender) bilgisayarınızda hali hazırda mevcut olabilir. İnternette bulunan milyarlarca web sayfası ve milyarlarca kullanıcının hangi amaçlarla sizle etkileşime geçtiğini hiç bir zaman bilemezsiniz. VeePN kullanımının yanı sıra zararlı yazılımlardan size koruyacak programları da kullanmanız önerilir.
3- Güçlü Şifreler Oluşturun
Kullandığınız şifreler sizin çevrimiçi güvenliğinizi koruyan en önemli detayların başında gelmektedir. Artık çok fazla abonelik ve üyelik sahibi oluyoruz. Bu nedenle üyelik oluşturduğumuz sitelerin güvenilirliğinden emin olmalıyız. Öncelikle VPN on Click indir ve çevrimiçi güvenliğini sağla. Daha sonra oluşturacağınız şifrenin gerçekten korunaklı ve güçlü olduğundan emin olmalısınız.
Farklı sitelere üye olurken aynı kullanıcı adını ve şifresini kullanmak büyük bir risk teşkil eder. Herhangi bir sitenin verilerinin hacklendiğini düşünün. Kayıt olduğunuz eposta adresi, kullanıcı adı ve şifreniz kötü amaçlı kişilerin eline geçer. Aynı bilgilerle farklı sitelere giriş yapma ihtimalleri bir hayli yüksek. Bu nedenle gizli sekme vpn gibi uygulamalar kullanmalısınız.
4- Konum Servislerini Gerekmedikçe Açık Bırakmayın
İnternet aracılığı ile kullandığımız uygulamaların hemen hepsi, cihazımıza yükleme yaparken bazı izinler talep eder. Konum servislerini takip etmek de bu izinlerin başında gelmektedir. Eğer çevrimiçi gizliliğinize önem veriyorsanız ve çevrimiçi takip edilmek istemiyorsanız vpnındır PC işinizi görecektir. Bu tarz bir VPN kullanarak konumunuzu gizleyebilirsiniz.
Konum servislerini takip eden uygulamalar anlık olarak nerelere gittiğinizin bilgisine erişebilirler. Bu birçok tehlikeye sebep olabilir. Teknolojik cihazınızdaki konum servislerini gerekmedikçe açık bırakmayın. Açık bırakmanız gereken durumlarda ise VeePN kullanabilirsiniz. Böylelikle aslında bulunduğunuz konumdan farklı bir konumda görünür olacaksınız.
5- Herkese Açık Wi-fi Ağlarına Dikkat Edin
Ücretsiz şeyler herkesin hoşuna gider. Fakat reklamcıların söylediği çok önemli bir söz vardır: ”Bir yerde ücretsiz bir ürün varsa, ürün sizsiniz.” Aslında bu söz birçok şeyin özetidir. Kişisel bilgileriniz, satın alma alışkanlıklarınız, dijital profiliniz vb. detaylar kapitalist şirketler için oldukça değerlidir. Bu nedenle çevrimiçi güvenliğinizi sağlayarak kişiler bilgilerinizi korumaya özen göstermelisiniz. Bunu yapmak için de en kolay yollardan biri vpnındır PC dir.
Bazı kafelerde, restoranlarda ya da halka açık alanlarda ücretsiz wi-fi ağları hepimizin karşısına çıkmıştır. Mobil veriyi kullanmak yerine bu ağlara bağlanarak tasarruf yapma fikri cazip gelebilir. Fakat her bağlandığınız ücretsiz wi-fi ağı güvenilir değildir. Kişisel bilgilerinize ulaşabilir, size hackleyebilir ve başınızı derde sokabilirsiniz. Bu nedenle VeePN gibi uygulamalar kullanmanızı öneririz. Her ücretsiz gördüğünüz ağa güvenilirliğinden emin olmadan bağlanmamalısınız.
6- Kişisel Bilgilerinizi Kimseyle Paylaşmayın
Fake e-postalar, kısa mesajlar ve uygulama bildirimleri her gün binlerce internet kullanıcısının kişisel bilgilerini tehdit etmektedir. Farklı cihazlarda oturum açmanız gerektiğinde gizli sekme vpn gibi uygulamalar kullanmalısınız. Şifrelerinizi ve kişisel bilgilerinizi asla size ait olmayan bir cihazda kaydetmemelisiniz. İnternet geçmişinizi silmelisiniz.
Kredi kartı bilgileriniz, kimlik bilgileriniz gibi detaylara sahip olmak isteyecek çok fazla sayıda kötü amaçlı insan ve yazılım internette fink atmaktadır. Bu gibi tehditlerle başa çıkmak için çevrimiçi güvenliğinizden her zaman emin olmalısınız. Bir tanıdığınız gibi size yaklaşan ve bilgilerinizi isteyen kişilere asla güvenmemelisiniz.
7- Modem Şifresi Oluşturun ve Kimseyle Paylaşmayın
İnternet kullanıcılarının bir çoğu modem kullanımını ve kurulumunu bilmezler. İnternet sağlayıcı personellerinin kendileri için bağladıkları modemlerden online olurlar. Fakat bu oldukça riskli bir durumdur. Şifrenizi siz ve ailenizin dışında kimsenin bilmemesi gerekir. Sizin ağınızdan internete bağlanacak üçüncü kişiler başınıza dert açabilir.
Yasaklı sitelere giriş yapmak, sanal suçlara karışmak gibi birçok tehlikeyi göze almış olursunuz. Bu gibi dertlerden kurtulmak için modeminize güçlü bir şifre koyun ve kimseyle paylaşmayın. Çevrimiçi gizlilik ve güvenliği sağlamak için ise vpnındır PC ve kurulumunu tamamla. Böylece kendinize özel sanal bir ağ oluşturarak tüm tehditlerden korunmuş olacaksınız.
Teknolojinin nimetlerinden faydalanırken, olası tehlikelere karşı her zaman tetikte olmalıyız. Çevrimiçi gizlilik ve güvenliğimizi sağlamak için gerekli adımları 7 maddede sizler için özetledik. Bu adımları internet kullanımınızda birer gereklilik olarak görürseniz herhangi bir tehlikeli durumla karşılaşma ihtimalinizi ortadan kaldırmış olursunuz.
Gizlilik ve güvenlik her zaman önemlidir. Çevrimiçi olduğunuzda da gizli ve güvende kalın!