Sokak Hayvanlarını Korumak İçin Neler Yapabiliriz?
Sokaklarda çok sayıda kedi ve köpeğin dolaştığı bir ülkede yaşıyoruz ve sokak hayvanlarını korumak bizim görevimiz. Peki; Sokak Hayvanlarını Korumak İçin Neler Yapabiliriz? Dışarı çıktığımızda genellikle sevimli kedi ve köpekler görürüz. Bu hayvanlara sevgi göstermek bizi bir adım öteye taşırken görevlerimizden biri de aç bir sokak köpeği veya sokak kedisini beslemek olmalıdır.
Peki, bazen hiç umursamadan yanından geçtiğimiz Sokak Hayvanlarını Korumak İçin Neler Yapabiliriz? Öncelikle şunu unutmayalım ki sokak hayvanlarının hayatı biraz daha dikkatli ve özenli olursak biraz daha kolaylaşıyor. O halde sokak hayvanlarını şehir hayatının zorlu koşullarından mümkün olduğunca korumak için neler yapabileceğimiz yazımızın devamında yer almaktadır.
Sokak Hayvanlarını Korumak İçin Neler Yapabiliriz?
Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde yaklaşık 1 milyar hayvanın yaşam hakkı gasp edildi, 22 milyon sokak hayvanına işkence yapıldı. Her yıl binlerce hayvanın barınaklara veya sokaklara terk edilmesi, tablonun ne kadar acı verici olduğunu göstermektedir. Peki; Sokak Hayvanlarını Korumak İçin Neler Yapabiliriz?
- Hayvanları kısırlaştırın,
- Petshoptan parayla hayvan almayın,
- Sokak hayvanlarına sahip çıkın
- Yanınızda Mutlaka Mama Bulundurun
- Bulunduğunuz Bölgedeki Veterinerleri Bilin
- Yemek Artıklarını Ayırın
- ALO 153 Hattını Arayın
- Güvendiğiniz Bir Kuruma Bağış Yapın
Hayvanları Kısırlaştırılmalı
Her yıl milyonlarca köpek ve kedi hayvan barınaklarında ölüme terk edilmektedir. Kısırlaştırma, hayvan sayısını azaltarak çoğalmayı önlemektedir. Evde beslediğimiz hayvan olsa bile, kısırlaştırma ile onların ömrünü uzayacaktır.
Petshoptan Parayla Hayvan Alınmamalıdır
Hayvanları parayla satın almak, bu ticareti desteklemek demektir. Bunun yerine hayvan barınaklarından hayvanları sahiplenin. Hayvanları doğum yapmaya ve sağlıksız koşullarda yaşamaya zorlayan petshoplara göz yummayın.
Sokak Hayvanlarına Sahip Çıkın
Sokak hayvanlarının hastalıklarına ve açlığına göz yumulmamalı. En yakın veterinerinizle veya devlete bağlı olan sokak hayvan kliniğiyle iletişime geçerek yardım edin. Mümkün oldukça kedi köpek maması olarak sokak hayvanlarına destek olunmalıdır.
Park veya Bahçeye Giderken Yanınızda Mutlaka Mama Bulundurun
Sokak hayvanları özellikle şehirde yiyecek aramakta zorlanırlar. Bu konuda onlara yardımcı olmak için her zaman yanınızda kuru mama bulundurabilirsiniz. Yani yardıma muhtaç bir sokak hayvanı görürseniz hemen yanınızda bulunan kuru mamadan yedirebilirsiniz.
Bulunduğunuz Yerdeki Veterinerler Hekimlerin Yerlerini Öğrenin
Sokakta yaralı veya hasta bir hayvan gördüğünüzde ne yapacağınızı bilmek, aç bir sokak hayvanına mama vermek kadar önemlidir. Bu yüzden doğru müdahale için en azından bölgenizdeki veteriner hekimlerin yerlerini bilmeniz oldukça faydalı olacaktır..
Yemek Artıklarını Ayırın Çöpe Atmayın
Sokak hayvanları için mama satın almak veya hayvan barınaklarını desteklemek bütçenizi zorluyorsa, kedi ve köpek mamasını almanıza gerek yoktur. Kapı önüne koyacağınız mama kabı ve yediğiniz yemeklerin artıklarını sokak hayvanların beslenmesini sağlayacaktır. Ayrıca sıcak yaz günlerinde kapının önüne bir kap su bırakmayı unutmayın. Bu sayede yaz sıcağında susayan ancak su bulamayan sokak hayvanlarına da yardım etmiş olursunuz.
ALO 153 Hattı (Sokak Hayvanları İçin Yardım Hattı)
Yardıma muhtaç hayvanlara yardım etmenin bir başka yolu da acil durum 153 numarasını aramaktır. ALO 153’ü veya bulunduğunuz şehrin sokak hayvanı yardım hattını aramanız durumunda, belediyece belirlenen ekipler ile sokak hayvanlarını teslim almak hasta ise tedavisini sağlamak için belirtilen adrese geleceklerdir.
Güvendiğiniz Bir Kuruma Bağış Yapılmalıdır
Çoğu hayvan barınağı gönüllülük esasına göre çalışır. Bu yüzden yardımınıza ihtiyaçları vardır. Bu noktada barınak personeli ile doğrudan iletişime geçebilir veya güvendiğiniz bir kuruma bağışta bulunabilirsiniz. Ancak bağış yaptıktan sonra, bağışladığınız paranın ne için harcandığını mutlaka kontrol edin.
Kış Aylarında Araçların Kaput Altına Bakmak
Kışın, yavru kediler ısı nedeniyle çoğunlukla araç motorlarında uyurlar. Bu nedenle aracınızı çalıştırmadan önce kaputa vurduğunuzdan emin olun ki gizlenmiş bir sokak hayvanı varsa çıksın.