Pandemi Sonrası Hobi Alışkanlıkları Nasıl Değişti? Preply Araştırdı
Pandemi süreci, birçok kişinin yaşam tarzında büyük değişimlere yol açarken, insanların hobi alışkanlıkları üzerinde de derin bir etki bıraktı. Evde daha fazla vakit geçirme gerekliliği, bireylerin yeni hobiler edinmesine ve mevcut hobilerine daha fazla vakit ayırmasına neden oldu. Ancak pandemi sonrasında normalleşme süreciyle birlikte bu alışkanlıklarda bazı değişiklikler gözlemlendi. Bünyesinde barındırdığı anadili İngilizce olan öğretmenlerle, İngilizce konuşma pratiği yapabileceğiniz Preply’nin gerçekleştirdiği araştırma, pandemi sonrası dönemde hobilerdeki dönüşümü ve bireylerin yeni tercihlerini gözler önüne seriyor.
Preply’nin verilerine göre, pandemi sürecinde birçok kişi ev içi aktivitelere yönelirken, bu dönemde kazanılan alışkanlıkların büyük bir kısmı normalleşme ile birlikte yavaş yavaş terk edilmeye başlandı. Hobiler, sosyal ve psikolojik destek sağlayan bir araç olmaya devam etse de, insanların bu hobilerden beklentileri ve hobilerine ayırdıkları zaman pandemi öncesine kıyasla değişiklik gösteriyor.
Pandemi Döneminde Popülerleşen Hobiler: Ekmek Yapmak, Yoga ve El Sanatları
Pandemi sırasında evde geçirilen sürenin artmasıyla birlikte, insanlar evde yapabilecekleri aktiviteleri keşfetmeye yöneldi. Ekmek yapma, yoğurt mayalama gibi mutfak hobileri; yoga ve meditasyon gibi zihinsel rahatlama sağlayan aktiviteler; hatta bulmaca çözme veya boyama gibi yaratıcı uğraşlar, bu dönemin en popüler hobi örnekleri arasında yer aldı. Preply’nin yapılabilecek hobiler araştırmasına göre, Z kuşağına mensup bireylerin, %51’i hobilerine pandemiye kıyasla daha fazla zaman ayırırken sadece %12’si hobilerine daha az vakit ayırdığını belirtti.
Dijital Platformlara Olan İlgi Kalıcı mı?
Pandemi döneminde sosyal mesafe kuralları gereği birçok hobi dijital platformlara taşındı. Çevrim içi dersler, sanal etkinlikler, dijital buluşmalar, birçok insanın yeni hobiler edinmesine olanak sağladı. Preply’nin araştırması, bu dijital hobi alışkanlıklarının pandemi sonrasında da devam ettiğini ancak biraz farklılaştığını gösteriyor. Artık insanlar, yüz yüze buluşmalar ve fiziksel etkinliklerin yanı sıra çevrim içi hobilerle de vakit geçiriyor. Örneğin, dil öğrenmek veya sanal resim dersleri almak gibi aktiviteler, pandemi sonrasında da popülerliğini koruyor. Bu da dijital platformların, hobiler için bir alternatif olmaktan çıkıp kalıcı bir seçenek haline geldiğini gösteriyor.
Pandeminin Hobiler Üzerindeki Ekonomik Etkileri
Preply’nin araştırmasına göre, pandemi sonrası dönemde ekonomik koşullar da hobiler üzerindeki etkisini hissettirmeye başladı. Artan yaşam maliyetleri, bireylerin daha ekonomik hobiler arayışına girmesine neden oldu. Pandemi döneminde evde yapılan aktiviteler uygun maliyetleriyle ön plana çıkarken, normalleşmeyle birlikte bireyler daha düşük bütçeli açık hava ve sosyal aktiviteleri tercih etmeye başladı. Artık insanlar, maliyetli seyahatler veya ekipman gerektiren aktiviteler yerine, yürüyüş yapmak, parklarda vakit geçirmek veya düşük maliyetli sporları tercih ediyor.
Pahalı ve Ucuz Hobiler
Araştırmada, pahalı ve ucuz hobilere de değinilmiş. Ancak, yaptığınız hobinin ucuz ya da pahalı olmasından çok tercih sebebi araştırmaya göre de oldukça önemli olarak işaret edilmiş: İnsanların yaklaşık %80’lik büyük bir çoğunluğu bu tip uğraşları günlük hayatın karmaşı veya stresten kurtulmak adına edindiklerini belirtiyorlar. Yani ucuz ya da pahalı fark etmeksizin hobilerin mental sağlığa iyi geldiği söylenebilir. Pahalı hobiler arasında, seyahat uçak biletleri, barınma gibi ekstra sermaye gerektiren giderleri içerirken, okumak, yazmak, şarkı söylemek ya da meditasyon yapmak yüksek bütçe gerektirmeden yapılabilecek hobiler arasında yer alıyor.
Sonuç olarak, pandemi sonrası dönemde hobiler bireyler için hem sosyal hem de ruhsal destek sağlama işlevini sürdürmeye devam ediyor. Yeni dönemde, dış dünyayla yeniden bağlantı kurma isteği, ekonomik gerçekler ve mental sağlığı destekleme ihtiyacı, hobilerin şekillenmesinde belirleyici rol oynuyor.