İştahsızlık için Hangi Doktora Gitmeliyim?
İştahsızlık genellikle hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkmasa da araştırılması gereken durumlardan biridir. Altta yatan bir hastalık olup olmadığı iştahsızlığın giderilmesi için büyük önem taşımaktadır. Hastanın kaç yaşında olduğu, cinsiyeti, genel sağlık durumu, iştahsızlığın süresi ve eşlik eden diğer belirtiler mutlaka irdelenmelidir.
İştah sorunu yaşayan hastalar ilk etapta aile hekimlerine gitmelidirler. Aile hekimleri genel muayenesini yaptıktan sonra gerekli olması halinde hastayı en doğru bölüme sevk edecektir. Aile hekimlerine ulaşılabilirliğin kolay olması nedeniyle en kestirme yol budur.
Aşağıda iştah ile ilgili sorunlarda gidilmesi gereken bölümleri vereceğim. Gidebileceğiniz bütün bölümler bulunmaktadır.
- Aile Hekimi: Genel sağlık değerlendirmesi ve temel tedavinizi yapar.
- İç Hastalıkları: Genel sağlık değerlendirmesi ve uzmanlık gerektiren durumların değerlendirilmesini sağlar.
- Gastroenteroloji: Mide ve bağırsak sağlığını değerlendirir.
- Endokrinoloji: Hormonal dengesizlikler, tiroid sorunları, diyabet gibi iştahı etkileyen hastalıkları inceler.
- Psikiyatri: Zihinsel sağlık sorunları, depresyon, anksiyete gibi iştahı olumsuz etkileyen durumları inceler.
- Psikolog: Psikolojik nedenlere bağlı iştah sorunları açısında yardımcıdır.
- Hematoloji: Kan hastalıkları bazen iştah seviyesini etkileyebilir.
- Onkoloji: Kanser tedavisi ve kanserle ilişkili iştah sorunlarını inceler.
İştahsızlık problemi yaşayan hastalar en sık olarak kilo almak isteyenlerdir. İştahın açılarak kilo alınması durumu olasıdır ancak bunun bir sağlık profesyoneli kontrolünde olması gerekir. Bu nedenle mutlaka kilo almak için bu yazıyı okuyorsanız aşağıdaki linke tıklayarak Dr. Erhan Yavuz’un yazısına göz gezdirebilirsiniz. Ayrıca yorumlara ücretsiz bir şekilde cevap verdiğini de benden duymuş olmayın 😊
https://doktordanhaberler.com/kilo-almak-icin-hangi-bolume-gidilir/
Sonuç olarak iştah problemlerini internet aramalarından öğrendiğiniz bilgilerle çözmeye çalışmayın. Öğrendiğiniz bu bilgiler gerçeği yansıtmayabileceği gibi sizi yanlış yönlendirme amacı da taşıyabilir. Bu nedenle her zaman bir sağlık profesyoneline görünmeniz önemlidir.
Başvuracağınız tıbbi branşlar iştahsızlığın altında yatan farklı nedenleri değerlendirebilir ve uygun tedavi metotları için sizi yönlendirebilir. İlk adım olarak birinci basamak sağlı hizmeti olan aile hekimliğine başvurmanız en doğrusudur. Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle hoşça kalın.