Glutatyon Nedir? Tedavisi ve Faydaları Nelerdir?
Glutatyon tedavisi, çeşitli hastalıkların tedavi edilmesi ya da belirtilerinin azaltılmasında tercih edilir. Vücut tarafından üretilen ve ana antioksidan olarak bilinen glutatyon, birçok hastalığın önlenmesinde özel bir yere sahiptir. Vücut için son derece önemli olan bu antioksidan, karaciğer hücrelerinde ve merkezi sinir sisteminde yer alan sinir hücrelerinde üretilir. Fakat çeşitli nedenlerden ötürü vücutta glutatyon oranı azalabilir.
Bu nedenler arasında gece saatlerinde ışığa maruz kalmak, depresyon, kaygı ve endişe yer almaktadır. Öte yandan ilerleyen yaş da vücutta glutatyonun azalmasının temel nedenleri arasında bulunur. 20 yaşından sonra her 10 yılda ortalama %10 oranında, vücuttaki doğal glutatyon üretiminin azaldığı bilinir. Bu nedenle ilerleyen yaşlarda glutatyonun vücuda dışarıdan verilmesi gerekir. Anadolu Sağlık Merkezi, glutatyon tedavisi hizmeti sunmakta olup glutatyon ihtiyacı olan bireylere tıbbi prosedürlere uygun bir şekilde glutatyon vermektedir. Vücuda alınan glutatyon, vücuda pek çok açıdan katkıda bulunur. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine olumlu etkide bulunur.
Glutatyon Nedir?
Bir tür antioksidan olan glutatyon, hücreleri serbest radikaller ve ağır metaller başta olmak üzere reaktif oksijen türlerinin toksik etkilerine karşı korur. Vücutta gerçekleştirmiş olduğu fonksiyon gereği, vücudun çeşitli sağlık sorunlarına karşı korunmasına destek olur. Glutatyon, oksidatif stresi önleme konusunda son derece başarılıdır. Bu durum, hücre ve hücre bileşenlerinin fonksiyonlarını korumasına yardımcı olur.
Glutatyon Faydaları Nelerdir?
Glutatyon, vücuda pek çok açıdan katkıda bulunmaktadır. Özellikle vücuttaki bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine destek olan ve hastalıkların önlenmesini sağlayan glutatyon, bunun dışında birçok bakımdan vücuda katkı sağlar. Glutatyonun vücuda olumlu etkilerini genel hatlarıyla şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Bağışıklık sistemini destekler.
- Vücuttaki serbest radikalleri parçalar.
- Yağların parçalanabilmesi için safra kesesi ve karaciğeri destekler.
- Parkinson hastalığı belirtilerinin yatıştırılmasına destek olur.
- Parkinson hastalığı belirtilerinin azaltılmasına olumlu etkide bulunur.
- Kontrol altında olmayan diyabetin olumsuz etkilerinin azaltılmasına katkıda bulunur.
- İlerleyen yaşlarda insülin direncinin iyileşmesine olumlu etkide bulunur.
20’li yaşlardan itibaren vücutta doğal olarak üretilme oranında azalma meydana gelen glutatyon, vücuda takviye edilebilir. Çeşitli besinlerde bulunan glutatyonu vücuda almak için glutatyon tedavisi de uygulanabilir. Tedavi kapsamında damardan ya da ağızdan glutatyon alımı mümkündür.
Karaciğer Yağlanması Durumunda Hücre Düzeyinde Hasarın Azaltılmasını Sağlar
Glutatyonun birçok faydası bulunmakta olup bunlardan ilki, karaciğer yağlanması durumunda hücre düzeyinde hasarın azaltılmasıdır. Vücutta glutatyonun azalması, karaciğer hasarındaki şiddetin artmasına neden olabilir. Glutatyon; enzim, protein ve bilirubin düzeylerinde iyileşme sağlayabilmektedir. Bu ise karaciğer yağlanmasında hücre düzeyinde hasarın azaltılmasına olumlu etkide bulunur.
İleri Yaşlı Bireylerde İnsülin Direncinin İyileşmesine Katkıda Bulunur
Yaşın ilerlemesi, vücuttaki glutatyon sentezinin azalmasına neden olur. Glutatyon azalması, yağ yakımı miktarında da azalmaya neden olabilir. Fakat glutatyon takviyesi, insülin direncinde iyileşmeyi mümkün hale getirebilmektedir. Bu ise yağ yakımının artmasını sağlayacaktır.
Parkinson Hastalığı Belirtilerinin Yatıştırılmasına ve Azaltılmasına Olumlu Etkide Bulunur
Glutatyon tedavisi ile vücuda alınan glutatyon, parkinson hastalığı belirtilerinin azaltılması ve yatıştırılmasına olumlu etkide bulunur. Parkinson hastalığı, merkezi sinir sistemini etkiler. Alınan glutatyon takviyeleri, bu durumun olumsuz etkilerinin azaltılmasına destek olur.
Kontrol Altında Olmayan Diyabetin Olumsuz Etkilerinin Azaltılmasına Katkı Sağlar
Vücutta glutatyon düzeyinin azalması, kan şekerinin uzun yıllar boyunca yüksek seyretmesine neden olabilir. Glutatyon eksikliğinin birçok olumsuz etkisi bulunmakta olup bunlardan bir tanesi, oksidatif stresin artmasıdır. Bu ise dokuların hasara açık hale gelmesine neden olur. Glutatyon tedavisi, diyabet hastalarında iyileşmeye yardımcı olabilecek niteliklere sahiptir. Bu nedenle kontrol altına alınamayan diyabetin olumsuz etkilerini giderebilmek için de glutatyon tedavisine başvurmak olanaklıdır.