Cilt BakımıSağlık

Doğal Yağlar ve Yağların Faydaları

Doğa dostu ve sürdürülebilir cilt bakımı imkanı sunan yağlar arasında pek çok farklı seçenek bulunuyor. Sağlıklı yapıya sahip olan yağların doğru şekilde uygulanmasıyla birlikte etkileyici sonuçlar da ortaya çıkıyor. Bakım rutinlerinde kullanabileceğiniz uçucu yağlar arasından sizler de seçiminizi yaparak etkilerinden yararlanmaya başlayabilirsiniz. 

Argan Yağı

Saç bakımı konusu mevzu bahis olduğu zaman adı sık sık duyulan argan yağının kullanım alanları sadece saç bakımıyla sınırlı değildir. Argan ağacının çekirdeklerinden elde edilen bu özel yağın sahip olduğu birçok farklı faydası vardır. İçeriğindeki E vitamini ve proteinler sayesinde kuru ciltler için etkileyici bir nemlendirici olan argan yağı cildin nem oranını artırabilecek özelliklere sahiptir. 

Cildin nem oranını artırarak ışıltı kazanabilmesine destek veren argan yağı, yoğun nem etkisiyle hamilelik çatlaklarını gidermek için de kullanılmaktadır. Özellikle kış aylarında güçsüzleşmeye başlayan ciltler söz konusu olduğu zaman argan yağı doğal içeriğiyle tercih edilmektedir. 

Üzüm Çekirdeği Yağı

Yaşlanmaya bağlı olarak vücutta deri, kemik, kas ve daha pek çok farklı organda da yer alan yapısal protein üretiminde yavaşlama söz konusu olabilir. Bu durum bağlı olarak kıkırdak dokusunda da zayıflama ortaya çıkabilir. Eklem problemleri ya da cilt kırışıklıkları bu noktada meydana gelebilmektedir. Sağlıklı vücut için gerekli olan proteinler arasındaki kolajen üretimi de azaldığında, kolajen takviyesi yaparak süreci yavaşlatabilmeniz mümkündür.

Üzüm çekirdeğinde yer alan bileşenler, kolajen miktarını geriye kazanabilmeniz açısından oldukça önemlidir. Cildin son derece sıkı görünmesine ve çizgilerin azalmasına destek verebilen bu özel yağı günlük olarak kullandığınız nemlendiricilerle beraber de tercih edebilirsiniz. 

Limon Otu Yağı

Limon otu yağı en az bilinen faydalı uçucu yağ çeşitleri arasında yer alıyor. Antioksidan içeren bu özel yağ açık havada maruz kalınan duman, kirli hava, zararlı güneş ışınları gibi faktörlere karşı özel bir kalkan görevi üstlenebiliyor. Dışarıdan gelebilecek ve cildinize zarar verebilecek olan tehlikelerin etkisini azaltabilmek için güneş kreminizi sürmeden önce birkaç damla cildinize bu doğal yağı uygulayabilirsiniz. 

ucucu yag cesitleri
ucucu yag cesitleri

Hindistan Cevizi Yağı

En popüler doğal yağlar arasındaki Hindistan cevizi yağı, vücudun her bölgesinde kullanabileceğiniz nemlendirici işlevi de görebilen bir üründür. Uzmanlar tarafından da onay alanlar arasındaki bu yağ, su kaybını minimum seviyelere indirerek cildinizin nemli ve sağlıklı gözükmesine destek veriyor. Aynı zamanda Hindistan cevizi yağı makyaj temizleme ürünlerine de doğal bir alternatif olarak öne çıkıyor. 

Havuç Çekirdeği Yağı

Havuç çekirdeği yağı, yaşlanma karşıtı olan ürünlere benzer şekilde ciltte meydana gelebilecek kırışıklık, lekelenme ve tahrişlere karşı savaşabilmenizde destek veriyor. Sedef ve egzama gibi deri rahatsızlıkları üzerinde iyileştirici etkisi olan yağ ilerleyen yaşlarda cilt bakımında günlük rutine eklenebiliyor.

Çay Ağacı Yağı

Antibakteriyel ve antimikrobiyal bileşenler içeren çay ağacı yağı akne, siyah nokta, kızarıklık ve sivilce gibi cilt problemlerinde etkili sonuçlar ortaya çıkarıyor. Cildinizi kurutmadan ve nem dengesini koruyarak uygulayabileceğiniz ürün sayesinde cilt problemlerini önleyebilirsiniz. Hassas ciltlerde de kullanılan çay ağacı yağını ufak bir pamuk yardımıyla sorunlu olduğunu düşündüğünüz bölgeye pratik bir şekilde uygulayabilirsiniz. Böylelikle iyileşme sürecini hızlandırmaya da başlayabilirsiniz. 

Biberiye yağı

Uyarıcı olan biberiye yağı, cildinizi matlaştıran ölü hücrelerden arındırabilecek etkiye sahiptir. Taze hücreleri ortaya çıkararak cildin parlak ve sağlıklı gözükmesini sağlayan biberiye yağı özellikle karma cilt tiplerinde tavsiye edilmektedir. Yağın deri üzerinde birçok faydası olduğu bilinir. Kan damarlarını genişleten ve dolaşımını hızlanmasını sağlayabilen biberiye yağı, kepek sorunuyla ilgili başı dertte olanlara da önerilir.

Gül ve Aspir Tohumu Yağı

Doğal yağlar denildiği zaman ilk akla gelenler arasında aspir yağı da bulunur. Linoleik asit açısından zengin olan aspir tohumu yağı, cildin bariyerini güçlendirir ve cildi canlandırır. Gözeneklerin açılmasını sağlayan ve siyah nokta oluşumunu da engelleyen özel aspir yağı, saç bakımı için de tercih edilir. Cildi yağdan ve kirden arındırabilecek güce sahip olan gül yağı, doğal makyaj temizleyici olarak tercih edilir. Cildi canlandıran gül yağı, parlak ve genç bir görünüm elde edebilmenizi destekler. Gül yağını alerjik reaksiyonlarda ve tahrişlerde kullanabilirsiniz. 

Nar Çekirdeği Yağı

Bol miktarda C vitamini içeren nar çekirdeği yağı, cildinize büyük bir esnelik ve parlaklık kazandırır. Çatlak, sivilce, yara ve akne gibi izlerin iyileşmesine katkı sağlayabilen nar çekirdeği yağı içerdiği özel punisik asit ile kolajen üretimini de destekler. Nar çekirdeği yağı, yaşlanma karşıtı bakım rutini için ideal bir seçenektir. Nar çekirdeği yağını cilt bakımınız için kullanabileceğiniz gibi isterseniz saç bakımınızda da değerlendirebilirsiniz. 

Kayısı Çekirdeği Yağı

Alerjik ve hassas ciltler için tavsiye edilen kayısı çekirdeği yağı, yatıştırıcı özelliklere sahiptir. A ve E vitamini içeren kayısı çekirdeği yağı cildinizi derinlemesine temizler. Güneşten dolayı yıpranan ciltler söz konusu olduğu zamanlarda da etkileyici sonuçlar ortaya çıkar. Aromaterapi cilt bakımı ürünleriyle beraber kullanabileceğiniz kayısı çekirdeği yağı doğal yapısıyla dikkat çeker.

Samet YALÇIN

GNCBilgi.com'un ilk ve yönetici yazarı olan GNC Bilgi adlı yazar, GNCBilgi.com içerisindeki tüm kategorilerde içerik oluşturmakla beraber tüm site yönetiminden sorumludur.GNCBilgi, birden fazla kategoride doğru, tarafsız ve nesnel bilgiyi son ziyaretçiye ulaştırabilmek için çaba sarf eder. GNCBilgi'nin ilk ve tüm yetkiye sahip olan GNC Bilgi adlı yazarıysa GNCBilgi.com içerisindeki tüm kategorilerde en nesnel, özgün ve doğru bilgiyi aktarmakla görevlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir