Faydalı Bilgiler

Deprem Hasar Teşhisi Deprem Çatlakları Ne Anlama Geliyor, Deprem Nedir Nasıl Meydana Gelir?

6 şubatta meydana gelen ve 10 ili etkileyen merkez üssü Kahramanmaraş olan iki şiddetli depremden sonra birçok insan evlerinde hasar olup olmadığını anlamak için arama motorlarında duvar çatlağı, kolon çatlağı, kiriş çatlağı araması yapıyorlar. Deprem Hasar Teşhisi Deprem Çatlakları veya duvar çatlakları konulu makalemizde

Deprem Hasar Teshisi
Deprem Hasar Teşhisi
  • A tipi hasar nedir
  • B tipi hasar nedir
  • C tipi hasar nedir
  • D tipi hasar nedir

Başlıklarını inceleyeceğiz. Ayrıca depremle ilgili merak edilen birçok konuyu da tek makalede toplamak istedik. İşte depremin başından sonuna kadar merak edilen konular ve cevapları…

A Tipi Hasar Nedir?

Deprem Sonrası oluşan A tipi Hasar duvarlarda ve duvar birleşme noktalarında meydana gelen hafif çatlakları ifade ediyor. Pencere altı oluşan ve kolon ve kirişle alakası olmayan çatlaklar A tipi çatlaklardır.

B tipi Hasar Nedir?

Çatlakların genişlikleri 5.5 mm’den küçükse ve harçta deprem sonrası dökülmeler olmuşsa harç dökülmüşse orta hasar veya B tipi hasardan söz edilir.

C Tipi Hasar Nedir?

Depremin neden olduğu yapı hasarları içinde ağır hasar olarak ifade edilen C tipi hasarda çatlak genişliği 10mm kadar olabiliyor. Bloklarda ezilme ve harç dökülmesi tipik sonuçlarıdır.

D Tipi Hasar Nedir?

D tipi hasar evi taşıyan duvarların bir bölümünün veya hepsinin parçalanması ile karakterizedir. Bu durumda yük taşıma kapasitesi hasar almış demektir. En ağır hasar budur.

Bina hasar tespiti yapılırken, görevliler önce binanın en çok hasar gören katını incelerler genelde bu tüm yükün bindiği ilk kattır. İlk katta taşıyıcı yığma duvarların en az 1 tanesinde D tipi hasar varsa veya iki tanesinde C tipi hasar varsa bu bina ağır hasarlı kabul edilir. Aynı katta yığma duvarlarının maksimum üçünde B tipi hasar varsa bina hafif hasarlı kabul edilir. Böyle bir bina için ayrıntılı mühendislik incelemesi gereklidir.

Depremle ilgili Bilinmesi Gereken Kavramlar

Anlık deprem ölçümü yapan rasathanelere online bağlandığımızda karşımıza bazı raporlar çıkar. Deprem şiddeti ve rakamlar neyi ifade ediyor hep beraber bakalım.

Depremle ilgili Bilinmesi Gereken Kavramlar
Depremle ilgili Bilinmesi Gereken Kavramlar
Çok Çok Şiddetli deprem 8 ve üzeri ML
Çok Şiddetli7-7.9 ML
Şiddetli6-6.9 ML
Orta Şiddette5-5.9 ML
Hafif Depremler4-4.9 ML
Çok hafif deprem3-3.9 ML
En Hafif deprem1-2-3 ML
Depremle ilgili Bilinmesi Gereken Kavramlar

Deprem Neden Olur?

Yer kabuğunda kırılmalar iç içe geçmeler nedeni ile oluşan sismik enerji liberasyonudur. Giga tonluk dev kayaların kayması ortaya büyük bir enerji açığa çıkarıyor ve bu enerji de en üst yüzeyde deprem olarak kendini gösteriyor.

Fay hattının kırılması, yer kabuğunun altındaki plaka hareketleri nedeniyle meydana gelir. Plakalar birbirine girdiklerinde, güçlü bir kuvvet oluşur ve bu kuvvet fay hattında kırılmaya neden olabilir. Kırılan fay hattında enerji birikir ve bu enerji, yerin kabuğunda yayılır ve deprem olarak hissedilir.

Depremin Ölçülmesi

Richter ölçeği ile ölçüm yapılabilir. Tamamen sismik verilerin kullanılması tekniği ile yapılan bu ölçümlerde birim micro veya Richter olarak belirtilir. Bu ölçekte skala 0 ile 9 arasındadır. Bu ölçekte 5-6 arası depremler büyük yıkımlara yol açar.

Dünyada En Az Deprem Nerede Görülür?

Dünyada en az deprem görülen yer Avustralya kıtasıdır. Altında çok az fay hattı olduğundan kayaların birbiri içine geçmesi söz konusu değildir. Burada ancak okyanus altındaki kayalardan dolayı depremler ortaya çıkabilir.

Depremde Magnitüd ve Şiddet Arasındaki Fark Nedir?

Magnitude ve Şiddet arasındaki fark, depremin enerjisi ve etkileri ile ilgili iki farklı kavramdır. Magnitude, depremin enerjisi veya gücü ile ilgili bir ölçümdür ve Richter ölçeği gibi bir ölçek kullanılarak belirlenir. Magnitude, aynı Richter gibi logaritmik bir ölçek olduğu için, her bir ölçek birimi kat daha büyük bir enerji gerektirir.

Samet YALÇIN

GNCBilgi.com'un ilk ve yönetici yazarı olan GNC Bilgi adlı yazar, GNCBilgi.com içerisindeki tüm kategorilerde içerik oluşturmakla beraber tüm site yönetiminden sorumludur.GNCBilgi, birden fazla kategoride doğru, tarafsız ve nesnel bilgiyi son ziyaretçiye ulaştırabilmek için çaba sarf eder. GNCBilgi'nin ilk ve tüm yetkiye sahip olan GNC Bilgi adlı yazarıysa GNCBilgi.com içerisindeki tüm kategorilerde en nesnel, özgün ve doğru bilgiyi aktarmakla görevlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir